
Zorgrisicoprofiel
Waarom een zorgrisicoprofiel?
Zorgorganisaties in de geneeskundige keten bereiden zich voornamelijk op individuele basis voor op rampen en crises en de effecten daarvan. Hierdoor is er beperkt zicht op de grootste risico’s voor de geneeskundige keten als geheel en de onderlinge afhankelijkheden tussen de zorgpartners. Met de uitkomsten van het zorgrisicoprofiel kunnen bestuurlijke keuzes worden gemaakt en gezamenlijke prioriteiten worden gesteld voor het ontwikkelen van beleidsplannen, het bijwerken van crisisplannen en het opleiden, trainen en oefenen van medewerkers voor bepaalde incidenttypen. Het zorgrisicoprofiel draagt bij aan een gezamenlijke focus binnen de geneeskundige keten en een goede voorbereiding om tijdens rampen en crises de best mogelijke zorg te kunnen verlenen.
Wat is het zorgrisicoprofiel?
Het zorgrisicoprofiel is een aanvulling op het Regionaal Risicoprofiel dat door de veiligheidsregio’s wordt opgesteld. In het zorgrisicoprofiel brengt de GHOR, in samenwerking met zorgorganisaties in de regio, in kaart op welke risico’s de acute en publieke gezondheidszorg zich goed moeten voorbereiden. Voor elk van deze risico’s worden mogelijke knelpunten geïdentificeerd die de continuïteit van zorg onder druk kunnen zetten.
Op basis van conclusies en aanbevelingen worden de besturen van de veiligheidsregio en de zorgorganisaties ondersteund in de besluitvorming om als geneeskundige keten zo goed mogelijk voorbereid te zijn op incidenten, rampen en crises.
Wat levert het zorgrisicoprofiel op?
Het opstellen van een zorgrisicoprofiel bevordert een drietal zaken. Het versterkt de informatie-uitwisseling tussen zorgpartners, geeft partners de mogelijkheid om over de grenzen van hun eigen organisatie heen te kijken en stimuleert het onderlinge begrip. De uitkomsten van het zorgrisicoprofiel verstevigen de samenwerking binnen de geneeskundige keten om zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn op incidenten, rampen en crises. En met de uitkomsten kunnen gezamenlijke prioriteiten worden gesteld bij het ontwikkelen van (beleids)plannen en het opleiden, trainen en oefenen voor bepaalde crisistypen. Waar nodig en mogelijk kan hierbij worden samengewerkt met de partners binnen de veiligheidsregio.