
Voorbereiding op crises
Zorgorganisaties moeten onder alle omstandigheden zorg kunnen bieden, zelfs bij crises zoals brand, infectieziekten of ICT-storingen. Voor een effectieve crisisrespons is een goede voorbereiding essentieel.
Wettelijke verantwoordelijkheden
Zorgorganisaties zijn wettelijk verplicht zich voor te bereiden op crises, zoals vastgelegd in de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), en de Wet veiligheidsregio’s (Wvr). Dit houdt in dat zorgorganisaties maatregelen moeten treffen voor het waarborgen van de zorgcontinuïteit en indien nodig afspraken moeten maken met het bestuur van de veiligheidsregio (via de GHOR).
Hoe kunt u zich als zorgorganisatie voorbereiden?
U kunt uw zorginstelling voorbereiden door:
- Inzicht te hebben in specifieke risico’s die uw zorgverlening kunnen verstoren
- Zorg- en bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te prioriteren
- Een crisisorganisatie in te richten en een actueel crisisplan te hebben
- Voorbereid te zijn op de gevolgen van een crisis
- Medewerkers te trainen en voor te bereiden op hun rol tijdens een crisis
- Een 24/7 bereikbaarheid van een crisiscoördinator te waarborgen en aandacht te hebben voor crisiscommunicatie
- Actuele gegevens in GHOR4all correct in te vullen
Wat doet de GHOR?
De GHOR verbindt de zorgketen om de continuïteit van zorg te waarborgen tijdens een ramp of crisis. We vertegenwoordigen zorgpartners in de regionale crisisstructuur en organiseren de informatie-uitwisseling. De GHOR maakt samenwerkingsafspraken met zorgpartners en ondersteunt hen bij crisisvoorbereiding. Ons team adviseert en ondersteunt zorginstellingen in hun voorbereidingen op en verantwoordelijkheden tijdens een crisis.
Wilt u meer informatie of ondersteuning van de GHOR, neem dan contact op met een van onze medewerkers via ketenzorg@ghorfgv.nl.