
GHOR-crisisfunctionarissen
24/7 parate crisisorganisatie
Slachtoffers van rampen en crises in Nederland moeten ook tijdens een crisis de best mogelijke zorg ontvangen. Tijdens een crisis leveren allerlei verschillende zorgorganisaties geneeskundige zorg aan de slachtoffers. Denk onder meer aan ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsen, de GGD en het Rode Kruis. Het is belangrijk om in crisissituaties het werk van al die verschillende organisaties goed te organiseren. Daarom staat de GHOR-crisisorganisatie 24/7 paraat die de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises coördineert.
In deze video wordt de crisisorganisatie van de GHOR uitgelegd:
Officier van Dienst – Geneeskundig (OvD-G)
Wanneer bij de bestrijding van een incident in structurele coördinatie tussen deze veiligheidspartners noodzakelijk is, wordt opgeschaald naar GRIP 1. Er wordt op de plaats van het incident een team samengesteld: het Commando Plaats Incident (CoPI). Het team heeft de operationele leiding op de plaats van het incident. De OvD-G zorgt voor afstemming met de verschillende hulpdiensten en coördineert de benodigde geneeskundige hulp ter plaatse.

Nancy

Sander

Marc

Jaap

Emil

Chris

Gaby

Jeroen

Roos

Mariella

Gerrit Jan

Erwin

Jan Pieter

Marnix

Walter

Christan

Betty

Herman

Alfred

Bas

Pieter

André

Henk

Hinne
Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ)
De ACGZ is het eerste (telefonische) aanspreekpunt voor betrokken zorgorganisaties bij incidenten. Hij/zij bekijkt de effecten van het incident voor de samenleving en de betrokken zorgorganisaties op korte en lange termijn. Ook is de ACGZ lid van het Regionaal Operationeel Team (ROT) van de veiligheidsregio bij GRIP 2.
De ACGZ is 24/7 bereikbaar voor zorg- en veiligheidspartners via het telefoonnummer 085 0877 091.

Gerrie

Arjan

Emil

Elisa

Emil

Mariella
Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg (HIN-GZ)
De HIN-GZ fungeert als informatieknooppunt en informeert de betrokken zorgorganisaties over de voortgang van de geneeskundige hulpverlening bij een crises. De HIN-GZ verzamelt relevante gegevens en levert op basis daarvan informatie aan voor de gezondheidszorg, veiligheidspartners en het openbaar bestuur. Er worden bij deze werkwijze heldere afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van informatie, zodat de besluitvorming onder crisisomstandigheden altijd gebaseerd is op een actueel en eenduidig situatiebeeld.

Angélique

Hinne

Jochem

Reinhoud

Tamara

Ester

Esther

Arjan

Sandra
Hoofd Ondersteuning Geneeskundige Zorg (HON-GZ)
De HON-GZ is het aanspreekpunt voor de personele en facilitaire ondersteuning die nodig is voor de bestrijding van het incident. Hij/zij bewaakt de voortgang van alle acties die door de GHOR gedaan moeten worden, zorgt voor personele aflossing en kan waar nodig hulp inschakelen via bijv. defensie of andere veiligheidsregio’s.

Lyda

Sandra

Ingrid

Marianne

Sharon

Suzanne
(Operationeel) Directeur Publieke Gezondheid (o-DPG)
De Directeur Publieke Gezondheid (DPG) is verantwoordelijk voor de GGD en de GHOR en het aanspreekpunt voor het openbaar bestuur. De (o)DPG treedt op als adviseur van de burgemeester of voorzitter Veiligheidsregio en adviseert over de te nemen maatregelen op de korte, middellange en langere termijn. De (o)DPG staat ook in contact met de voorzitter ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) en met bestuurders van de betrokken regionale zorgorganisaties om knelpunten op het gebied van zorgcontinuïteit te bespreken. Met deze informatie kan de (o)DPG het openbaar bestuur adequaat informeren en adviseren vanuit het zorgnetwerk.

Peter

Robert Jan

Maaike

Joek

Florentine

Esther

Marc

Simone
